'King' Maria Theresia / 'Kralj' Marija Terezija / 10.-11. travnja 2017.

Međunarodna znanstvena konferencija „King“ Maria Theresia/„Kralj“ Marija Terezija, povodom 300 obljetnice rođenja; Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej, od 10. do 11. travnja 2017.

Međunarodna znanstvena konferencija i izložbe pod zajedničkim nazivom „King“ Maria Theresia / „Kralj“ Marija Terezija povodom 300-te obljetnice rođenja carice-kraljice Marije Terezije, zajednički je projekt Hrvatskoga instituta za povijest, Hrvatskoga povijesnog muzeja i Hrvatskoga državnog arhiva, a održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Svečano otvaranje konferencije održat će se u „Zlatnoj dvorani“ palače Hrvatskoga instituta za povijest u ponedjeljak, 10. travnja u 9:00 sati. Konferencija se održava prema priloženome programu u Hrvatskome institutu za povijest i Hrvatskome državnom arhivu (10. travnja), te u Hrvatskome povijesnom muzeju (11.travnja).

U okviru konferencije organiziraju se i dvije izložbe. Otvaranje izložbe Nos Maria Theresia … Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniaeque regina apostolica“ u Hrvatskome državnom arhivu (Marulićev trg 21) biti će u ponedjeljak, 10. travnja u 14:00 sati, a otvaranje izložbe „Marija Terezija i njezini suvremenici u Hrvatskoj“ u Hrvatskome povijesnom muzeju (Matoševa 9) biti će u utorak, 11. travnja u 11:00 sati. Iste će biti dostupne javnosti do 9. lipnja 2017. godine.

Opširnije o projektu:

Marija Terezija (Beč, 13. svibnja 1717. - Beč, 29. studenoga 1780.) prva je i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom. Po četrdesetogodišnjem razdoblju znakovite i utjecajne vladavine, jedne od najduljih u Habsburškoj Monarhiji, i danas se nakon tri stotine godina smatra gotovo najpopularnijim i najistaknutijim austrijskim vladarom. Napose se pamti po mnogim značajnim reformama koje je provodila u cilju jačanja birokratske i vojne učinkovitosti svojih dominiona.

Prepoznavajući značenje vladavine Marije Terezije i njezin utjecaj na hrvatsku nacionalnu povijest i baštinu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej pokrenuli su institucionalnu suradnju vezano za obilježavanje 300. obljetnice njezina rođenja priređujući međunarodnu konferenciju popraćenu izložbama pod nazivom „King“ Maria Theresia / „Kralj“ Marija Terezija.

Konferencija namjerava preispitati reforme i politike Marije Terezije u hrvatskim zemljama - Banskoj Hrvatskoj i Vojnoj krajini - u širem kontekstu Habsburške Monarhije. Koji su glavni aspekti njezine vladavine, kako su se reforme provodile i bile primljene, te što je u konačnici njihov utjecaj i nasljeđe? Slijedom ovih pitanja, konferencija će se usredotočiti na tri glavne teme: dolazak na vlast i ratovi za naslijeđe; reforme; političke i obiteljske veze u službi domovine (Landesmutter). Konferencija će okupiti 20-tak inozemnih i domaćih znanstvenika, studenata, te mlađu generaciju istraživača unutar čijega su znanstvenoga interesa i navedene teme, kako bi raspravili i razmijenili stavove i saznanja.

Izložbe koje prate konferenciju organizirat će se u dvorani barokne palače Hrvatskoga povijesnog muzeja te auli Hrvatskoga državnog arhiva. Iste imaju za cilj potkrijepiti izlaganja konferencije izvornicima i preslicima muzejskoga i arhivskog gradiva, koje svjedoči o razdoblju, utjecaju te neizbrisivome tragu koji je ostavila vladavina Marije Terezije u hrvatskim zemljama u području politike, prava, teritorijalnoga ustrojstva, te kulture i društva u cjelini.

Službeni jezik konferencije je engleski, a sudjelovanje na konferenciji oslobođeno je kotizacije.

Ovdje možete preuzeti materijale vezane uz konferenciju i izložbe:
Pozivnica
Program
Deplijan izložbe HDA
Deplijan izložbe HPM
Plakat


Na vrh