Održana III. Zrinijada

U srijedu, 31. svibnja 2023. održana je III. Zrinijada – natjecanje učenika hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske, u znanju o povijesti obitelji Zrinski. U ovogodišnjem natjecanju, koje se održalo drugu godinu za redom u Muzeju Međimurja Čakovec - suorganizatoru i muzeju domaćinu, u trajanju od 11 do 16 sati, sudjelovao je rekordni broj natjecatelja – iz čak 13 hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske. Četveročlane timove učenika pripremali su i pratili njihovi mentori, a predvodili kapetani timova. Timovi su se hrabro zajednički borili i okušali u više izazova. Naime, za pobjedu u Zrinijadi bilo je potrebno pokazati veliku razinu znanja o povijesti obitelji Zrinski i vremenu u kojem su živjeli, ali i snalažljivost i pravi timski duh! Timovi su morali uspješno proći kroz kreativne i zadatke znanja, kviz znanja na ispadanje – Bansku stolicu, savladati nove vještine – poput mačevanja, streličarstva, kaligrafije i srednjovjekovnog načina liječenja, u čemu su im pomogli članovi udruge Red Čuvara grada Zagreba, naši ovogodišnji gosti. Na samom kraju natjecanja čekao ih je posljednji izazov – prava Escape room avantura – u kojoj su se morali uspješno snaći i izbaviti iz „zatočeništva“ te pronaći izgubljeno blago Zrinskih u Starome gradu. 😊

Budući da je ovu Zrinijadu obilježila prava, srčana borba timova – ne čudi nas da je na samome vrhu bilo vrlo tijesno! Ove godine dobili smo novog pobjednika – učenički tim koji je najuspješnije riješio zadatke i prošao izazove te osvojio najveći broj bodova. Naši ovogodišnji pobjednici i novi prvaci su učenici OŠ Štrigova - tim Stridon koji čine hrabra kapetanica Ira Pristav, Ana Šinko, Barbara Kodba, Gabriel Slokan, i njihova mentorica Anita Škvorc Branda. Čestitamo im na pobjedi!!!

 

Više o Zrinijadi

Hrvatski povijesni muzej, kao organizator i Muzej Međimurja Čakovec kao suorganizator i domaćin Zrinijade - drugu godinu za redom, za sudionike natjecanja su priredili edukativni kviz i natjecanje u znanju o obitelji Zrinski uz svečano proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada. Stari grad Zrinskih u središtu grada Čakovca, u kojemu danas uspješno djeluje Muzej Međimurja Čakovec, pokazao se kao najbolje moguće mjesto za organizaciju Zrinijade, a koji svojim ambijentom daje dodatni poticaj mladim natjecateljima u znanju o hrvatskoj velikaškoj obitelji Zrinski. Našim domaćinima veliko hvala na besprijekornom domaćinstvu i pomoći u organizaciji. Zahvaljujemo i našim sponzorima, Nakladi Ljevak, Školskoj knjizi i Izdavačkoj kući Meridijani, koji su nam se i ove godine odazvali i pomogli nam svojim donacijama, te su svi natjecatelji i ove godine primili prigodne nagrade.

Rezultati III. Zrinijade

Pobjednici III. Zrinijade su učenici iz Osnovne škole Štrigova, koji su odnjeli pobjedu između trinaest timova natjecatelja iz hrvatskih osnovnih škola s osvojenih 32 boda. U tijesnoj borbi na samom vrhu s njima su se našli timovi iz  III. OŠ Čakovec, koji su s 30,5 bodova osvojili visoko drugo mjesto, i tim iz  II. OŠ Čakovec, koji je s 30 bodova zauzeo treće mjesto.

Slijedili su ih također izuzetno uspješni timovi iz: I. OŠ Čakovec i OŠ Podturen, koji s 29,5 bodova dijele 4. mjesto, zatim tim iz OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj s 29 bodova na 5. mjestu, te OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca na 6. mjestu s ukupnih 28,5 bodova. S 26 osvojenih bodova 7. mjesto dijele timovi učenika iz OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet te OŠ Konjščina, a na 8. mjestu ih slijede učenici OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca s osvojenih 21,5 bodova. Na 9., 10. i 11. mjestu našli su se timovi iz OŠ Ane Katarine Zrinski iz Retkovaca s 18,5 bodova, OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka s 15,5 bodova i OŠ „Petar Zrinski“ iz Čabra s 11 osvojenih bodova.

Svim timovima čestitamo na ostvarenom rezultatu i hrabroj i plemenitoj borbi te sudjelovanju u natjecanju, a pobjednicima na velikom uspjehu i pobjedi! BRAVO!

Vidimo se i sljedeće godine, na IV. Zrinijadi, u kojoj vas očekuje nova, još veća avantura! 😊

 

Impresum III. Zrinijade

Organizator:

Hrvatski povijesni muzej

Suorganizator i domaćin:

Muzej Međimurja Čakovec

Autorica:

Jelena Roboz, prof., viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja

Koordinatori:

Milivoj Dretar, prof., učitelj povijesti i geografije OŠ Petar Zrinski u Jalžabetu

Jelena Roboz , prof., viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja

Stručni suradnici:

dr. sc. Ines Virč, kustosica, voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja Međimurja Čakovec

Leon Bošnjak, kustos Hrvatskog povijesnog muzeja

Red Čuvara grada Zagreba

Vizualni identitet Zrinijade:

Ana Filep, viša kustosica Hrvatskog povijesnog muzeja

Grafičko oblikovanje i priprema za tisak:

Maja Karić

 

Sponzori:

Izdavačka kuća Meridijani

Naklada Ljevak d.o.o.

Školska knjiga d.d.

 

Edukativno – pedagoški program Hrvatskog povijesnog muzeja „Zrinijada“  i ove je godine podržan od strane Ministarstva kulture i medija RH.

Održana III. Zrinijada u organizaciji Hrvatskog povijesnog muzeja dana 31. svibnja 2023. u Muzeju Međimurja Čakovec Fotograf: Tin Josip Sokol

Na vrh