NOĆ MUZEJA 2014.

Mjesto održavanja: Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9
Datum početka / završetka: 31.01.2014. / 01.02.2014.
Radno vrijeme: 18.00 - 01.00h

Ovogodišnji program Noći muzeja vezan je uz izložbu Gnalić - blago potonulog broda iz 16. stoljeća".
od 18:00 do 01:00 sati

Razgledavanje tekuće izložbe „Gnalić – blago potonulog broda iz 16. stoljeća“ koja nam omogućava da upoznamo sadržaj broda i trgovačke tokove 16. stoljeća. Raznovrstan teret koji je ukrcan u Veneciji za Carigrad (Istanbul) potječe iz raznih krajeva Europe te s jedne strane prezentira europsku proizvodnju i trgovinu, a s druge potražnju za europskim proizvodima na drugim tržištima. Predmete na izložbi valja promatrati sa spoznajom da su bili pod morem gotovo 400 godina!

Program u svečanoj dvorani HPM-a: „Hvali more – drž' se podmorja!“       
od 18:00 do 01:00 sati

U svečanoj dvorani Hrvatskog povijesnog muzeja u večernjim satima, odnosno u razdoblju od 18 do 01 sat iza ponoći, održat će se program posvećen podvodnoj arheologiji. Posjetitelji će moći razgledati najnovije podmorske arheološke nalaze i otkrića na lokalitetu Gnalić, izronjene u ljeto 2013. Podvodno arheološko istraživanje je provedeno u sklopu međunarodnog projekta „Brodolom kod Gnalića – ogledalo renesansne Europe“. Programu će kao posebni gosti iznenađenja prisustvovati i sami istraživači podmorskog nalaza Gnalić, koji će u druženju s posjetiteljima predstaviti rad, znanja i vještine podvodnih arheologa, važnost lokaliteta te izazove s kojima se gotovo redovito susreću. Uz njihovu pomoć, posjetitelji će, također, moći upoznati i isprobati ronilačku opremu, koju za ovu prigodu ustupa tvrtka Dragor Lux.
Najnoviji nalazi i otkrića posjetiteljima će biti predstavljeni izborom originalnih predmeta i multimedijalnim putem. Također, posjetiteljima će se predstaviti najnovija saznanja o konstrukciji broda „Gagliana grossa“ putem fotogrametrijskih snimki i 3D animacije.

Ulaz u Muzej, kako za posebni program tako i za izložbu, bit će besplatan za sve posjetitelje u vremenu od 18 do 01 sat.

Više o cjelokupnom programu pogledajte na službenim stranicama manifestacije Noć muzeja 2014.


Na vrh