Priče iz hrvatske povijesti

Mjesto održavanja: Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9
Datum početka/završetka: 18.04.2013. / 18.05.2013.
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 10.00 - 18.00

 

Već 18. put za redom Hrvatski povijesni muzej sudjeluje u zajedničkoj edukativnoj akciji u povodu  Međunarodnog dana muzeja, u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju pri Hrvatskom muzejskom društvu.

Ovogodišnja Akcija nosi zajednički  naziv Muzejske pričalice, a Hrvatski povijesni muzej će ovom prigodom predstaviti brojne zanimljive priče, mitove i legende iz hrvatske prošlosti. Budući da je u Muzeju u tijeku izložba Iso Kršnjavi – veliki utemeljitelj / ministar europskog duha stavili smo poseban, ali ne isključivi, naglasak na razdoblje u kojem je Kršnjavi živio, djelovao i aktivno sudjelovao u društvenim i političkim događajima - druge polovine 19. i početka 20. stoljeća.

Stoga Vam najprije predstavljamo tematsko-likovnu radionicu Salon – svakodnevni i društveni život u doba Isidora Kršnjavog. Sudionici radionice doznat će kako su se u 19. stoljeću zabavljale i odijevale dame i gospoda, kakve su bile njihove društvene manire i kulturni život, a imat će i priliku (naučiti) zaplesati bečki valcer! Kao poseban podsjetnik i suvenir iz muzeja, svaki sudionik će, osim lijepih sjećanja, ponijeti poseban cilindar i/ili lepezu, koje je sam izradio i ukrasio na jednoj od brojnih muzejskih radionica.

S obzirom na temu Akcije, za Vas smo pripremili još jednu radionicu na temu Historijskog / povijesnog slikarstva. Vođeni starom poslovicom kako slika govori više od tisuću riječi predstavit ćemo Vam slike i grafike iz Zbirki Hrvatskog povijesnog muzeja, a koje u sebi nose neku zanimljivu priču ili opisuju određeni povijesni događaj. Preko slikovnih prikaza s povijesnim temama ispričat ćemo Vam priče iz hrvatske povijesti na drugačiji i, nadamo se, zanimljivi način. Nadahnuti i potaknuti pričama iz prošlosti sudionici radionica će izraditi ili naslikati osobno viđenje nekog događaja iz bogate riznice hrvatske povijesti. Svojim radovima će potom moći sudjelovati na završnoj izložbi radova posjetitelja i sudjelovati u nagradnoj igri Hrvatskog povijesnog muzeja, koja će se održati na Međunarodni dan muzeja, u subotu 18. svibnja 2013., kada će Muzej iznimno biti otvoren od 10 do 18 sati, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Osim navedenih radionica, za najmlađe posjetitelje smo priredili različite bojanke, slagalice (puzzle) i kocke s motivima historijskog slikarstva. Također, svim posjetiteljima smo u tijeku Akcije omogućili sudjelovanje u izradi posebne Knjige muzejskih pričalica u koju će svatko mnoći zapisati neku svoju priču ili zanimljivu zgodu iz hrvatske prošlosti.

Sudjelovanje u svim programima Akcije Hrvatskog povijesnog muzeja u potpunosti je besplatno. U slučaju uključivanja u Akciju nabavom posebne knjižice na blagajni muzeja, svi sudionici radionica i Akcije pozvani su da besplatno (ako žele i uz stručno vodstvo - za koje je potrebno prethodno najaviti svoj dolazak) razgledaju izložbu Iso Kršnjavi – veliki utemeljitelj / ministar europskog duha.

Za najavu grupnih i individualnih posjeta Muzeju te sudjelovanje u radionicama u sklopu Akcije, molimo sve zainteresirane posjetitelje da nam se najave na j.hotko@hismus.hr ili na tel. 01/4851-900.

Za sve nove posjetitelje, koji će nam se ove godine priključiti – nekoliko korisnih općih informacija o Akciji:

-         ove godine u Akciji sudjeluje 69 muzejskih i srodnih institucija iz 35 hrvatskih gradova,

-         da biste mogli sudjelovati u Akciji, u prvoj muzejskoj instituciji (sudioniku Akcije) koju posjetite umjesto ulaznice na blagajni trebate nabaviti knjižicu Akcije MUZEJSKE PRIČALICE za 10 kn,

-         u knjižici su pobrojane sve institucije, sudionici Akcije, a popis se nalazi i na mrežnim stranicama Hrvatskog muzejskog društva,

-         u razdoblju od 18. travnja do 18. svibnja sve navedene institucije možete razgledati besplatno (knjižica Vam je ulaznica)!,

-         uz razgled muzeja, galerija i arhiva možete se u svakoj od navedenih institucija uključiti i u dodatno pripremljene edukativne programe – radionice, izložbe, kazališne i filmske predstave i mnogo drugih aktivnosti – ponovno potpuno besplatno! (opis dodatnih edukativnih sadržaja naveden je u knjižici Akcije i na mrežnim stranicama pojedinih institucija),

-         uključivanjem u akciju muzejskih pedagoga uključujete se i u nagradnu igru – dakle na Međunarodni dan muzeja možete osvojiti vrijedne nagrade,

-         na Međunarodni dan muzeja, u subotu 18. svibnja, ulaz u sve muzejske i srodne institucije je besplatan za sve posjetitelje (dakle i one koji se nisu prethodno uključili u Akciju i nabavili knjižicu), a mnogi muzeji će organizirati posebni program ili svečanost – tako Vas i u Hrvatskom povijesnom muzeju očekuju mnoge zanimljivosti, programi i nagrade!

Stoga Vas sve još jednom pozivamo da nam se pridružite i zajedno s nama otkrijete zanimljive Priče iz hrvatske povijesti! Vidimo se u Muzeju!

Ferdinand Quiquerez: Tomislav, prvi hrvatski kralj, 1888. g., HPM/PMH 5848

Na vrh