Tajne - 22. EMA / 2017.

Naše muzejsko druženje traje već 22. godinu zaredom i s ponosom možemo reći da to prijateljstvo neprekidno raste iz godine u godinu. I ove godine kroz programe naše akcije voditi će vas EMA – djevojčica koja će biti s vama nepunih mjesec dana, od 25. travnja do 18. svibnja, dana kada se u cijelome svijetu obilježava Međunarodni dan muzeja. EMA će vas voditi kroz Tajne koje vas čekaju u svakom od ovogodišnjih muzeja sudionika diljem Hrvatske, a predstavljene su u knjižici koja prati akciju i s kojom ćete moći, kao pravi otkrivači, sakupljati muzejske pečate i uključiti se u završnu nagradnu igru te osvojiti vrijedne i zanimljive nagrade! Svake godine muzeje sudionike povezuje jedna tema, koju svatko predstavlja na svoj način, a ove godine naša zajednička tema su TAJNE.

Zašto Tajne? Što je to tajna? Tajna je skrivena činjenica poznata užem krugu osoba za koju postoji opravdan opći ili individualni interes da se znanje o njoj ne proširi. Tajna može biti na različitim razinama: državna, vojna, službena, poslovna ili osobna. Sama riječ tajna uvijek povlači osobitu pažnju jer činjenica da je nešto bilo ili jest tajna je dovoljno provokativna i inspirativna. Mijenjaju se vremena, ljudi, društva i običaji, no tajne ostaju vječno nadahnuće. Muzej sam po sebi jest čuvar tajni – muzejskih predmeta koji progovaraju o tajnama ljudi, zanimanja, događaja, zanata, umjetnosti, običaja, tabua, zgrada, društva, prirode, pojava (fenomena)...

Prateći ICOM-ovu temu za Međunarodni dan muzeja 2017., Muzeji i sporne povijesti: govoreći neizrecivo u muzejima pozivamo Vas da otkrijete tajne koje do sada nisu bile otkrivene, izreknete neizrecivo, progovorite o zabranjenim temama i date neki novi pogled na davnu i ne tako davnu prošlost. 

Završnu svečanost povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja organizirati će u svom prostoru Hrvatski školski muzej – domaćin ovogodišnje edukativno-muzejske akcije. Više o završnoj svečanosti i nagradnoj igri možete saznati na kraju knjižice, gdje se nalazi i poseban kupon te mjesto za sakupljanje muzejskih pečata.

Od 25. travnja do 18. svibnja saznaj više o tajnama u Hrvatskom povijesnom muzeju OVDJE.


Na vrh