Nova virtualna izložba!

Virtualnom izložbom „Internatitis – likovna djela Ivana Čaće 1941.-1943.“ prvi je puta šire prezentirano likovno djelovanje ovog agilnog samoukog pisca i slikara.
 
Usporednim postavljanjem originalnih ratnih crteža i originalnih tekstova koji se čuvaju u fundusu Hrvatskog povijesnog muzeja, kombinacijom slike i riječi, nastoji se pokazati život pojedinca, ali i veće skupine ljudi u specifičnim uvjetima ratne izmještenosti i prisile. Fokus je na razdoblju internacije u Italiji koju Ivan (Ive) Čaće započinje 16. kolovoza 1941. godine, kada je odveden u koncentracijski logor Corropoli do prebacivanja u logor Città Sant'Angelo i dalje na jug Italije u Lipare, zatim njegov povratak u Corropoli i na kraju dolazak u Hrvatsku, 5. listopada 1943. godine.
 
U prezentaciji su istaknute pojedine teme kao što su na primjer: svakodnevni život interniraca s gorućim problemima njihova smještaja, preživljavanja, prehrane i rada. Poneki su crteži ilustracije starih arhitektonskih građevina, poput kazališta, samostana i crkava, koje su bile prenamijenjene za potrebe logora te su sada ovi crteži ujedno svjedočanstvo njihove destrukcije.
 
Osnovni pisani izvor koji je poslužio za usporedbu s prezentiranim crtežima je autobiografski dnevnik Ivana Čaće „Internatitis“ (HPM/MRNH-D-1155), po kojem je ova virtualna izložba nazvana.

Na vrh