Izložba "Povijesti sud" - HISMUS Parkour - lipanj 2022.

Oj, povijesti, kol pravedna si grozno!

 Povijesti sud

I. izložba Hrvatskog povijesnog muzeja iz ciklusa izložbi HISMUS Parkour

 

Zrinjevac (Zagreb), 11. -17. lipnja 2022.

Strossmayerovo šetalište (Zagreb), 18. – 24. lipnja 2022.

 

Jeste li jedni od onih koji su u školi na satovima povijesti jedva držali oči otvorene, a vaši su šalabahteri bili prepuni godina i podataka o nekim odavno mrtvim osobama i dosadnim događajima? Uvjereni ste da bi vaš život bio u potpunosti ispunjen i bez sveg tog silnog štrebetanja?

Ako su vaši odgovori potvrdni sigurno ćete se iznenaditi kad vam kažemo da povijest uopće nije naporna i dosadna. Gledajući na povijest kao na putovanje kroz vrijeme, gledanje filma ili serije, ona može biti vrlo zanimljiva i kreativna te otkriti brojne zabavne priče. Mogućnosti su beskrajne jer je događaje iz prošlosti nemoguće iscrpiti.

Sve te priče, osim u školi, možete naći i u domu hrvatske povijesti – Hrvatskom povijesnom muzeju koji vam izložbom „Povijesti sud“ predstavlja 50-ak predmeta koji su dio naše baštine i uz koje su vezane brojne zanimljivosti iz povijesti, a nazvali smo je po pjesmi književnika Silvija Strahimira Kranjčevića. Uz njegovu pjesmu moći ćete pročitati brojne druge citate koji iz različitih perspektiva govore – ŠTO JE SVE POVIJEST?

I priča o Muzeju je poprilično filmska ... Ostavši bez svog doma u potresu 2020., Hrvatski povijesni muzej se odlučio izaći među vas, na ulicu i započeti seriju izložbi pod nazivom „HISMUS Parkour“ kojima ćemo opisati naše putovanje, tj. kretanje Muzeja prema obnovi i prvom stalnom postavu. Uz gornjogradsku palaču Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, Muzej je dobio prostore palače Jelačić – nekadašnje zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, također na Gornjem gradu. 

Jedva čekamo s vama krenuti na ovo putovanje i otkriti brojne zagonetke i misterije koje nas čekaju na putu! Pred vas i pred sebe postavili smo izazov! Ovom, prvom u nizu „HISMUS Parkour“ izložbi pokušat ćemo vas uvjeriti da je povijest puno više od suhoparnog pamćenja činjenica, a vi nakon što pogledate izložbu, donesite svoj o „povijesti sud“ ...

 

Izložba "Povijesti sud"

Na vrh