Nagrade

Hrvatski povijesni muzej dobitnik Posebnog priznanja Hrvatskog muzejskog društva za izložbu "Ako tebe zaboravim... - Holokaust u Hrvatskoj 1941.-1945. / Zadnje odredište Auschwitz".

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 12. studenog 2021. održana je dodjela Godišnjih nagrada, posebnih priznanja te Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva za 2020. godinu.

Hrvatskom povijesnom muzeju dodijeljeno je posebno priznanje za realiziranu izložbu "Ako tebe zaboravim... - Holokaust u Hrvatskoj 1941.-1945. / Zadnje odredište Auschwitz". Izložba je realizirana na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske u Francuskom paviljonu u Zagrebu od veljače do travnja 2020. godine. Održana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije. Suorganizator izložbe bio je Hrvatski državni arhiv, a glavni partner na izložbi Studentski centar u Zagrebu.

Autorica idejne koncepcije izložbe je Nataša Mataušić, muzejska savjetnica (Hrvatski povijesni muzej), a autorice izložbe i tekstova Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej) i Rajka Bućin, arhivska savjetnica (Hrvatski državni arhiv). Postav i vizualni identitet izložbe te pratećeg dvojezičnog kataloga potpisuju Damir Gamulin i Antun Sevšek.

Izložba koja predstavlja prvu muzeološku sintezu ove teške teme iz hrvatske povijesti, izazvala je veliki interes znanstvene i stručne javnosti kao i medija o čemu svjedoče mnogobrojni natpisi u dnevnom tisku te polemične rasprave. Izložba je u konačnici ukazala na nužnu potrebu promicanja znanstvenog rada, povijesnih istraživanja te odgovornost struke u propitivanju i prezentaciji izuzetno turbulentnog, tragičnog i kratkog razdoblja hrvatske povijesti.

 

 

Godišnja nagrada „Josip Brunšmid“ Hrvatskog arheološkog društva za 2020. godinu

Autorskom timu, Nikolini Mađar i Kristianu Gotiću, kustosima Hrvatskog povijesnog muzeja te Nikolini Uroda, kustosici Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, dodijeljena je Godišnja nagrada „Josip Brunšmid“ Hrvatskog arheološkog društva za 2019. godinu za izložbu VARVARIA / BREBERIUM / BRIBIR - Razotkrivanje slojeva“.

Izložba je priređena na inicijativu Hrvatskog povijesnog muzeja u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i Muzejom grada Šibenika, a prati je dvojezični katalog i radna bilježnica za djecu.

Bribirska glavica kao jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, tema je arheološko-povijesne izložbe koja nosi naslov po arheološkom projektu Varvaria / Breberium / Bribir, istraživanjima koja su u tijeku, a koja je prije 110 godina započeo fra Lujo Marun – otac hrvatske arheologije. Naslovom se željelo ukazati na značenje lokaliteta, opravdanost daljnjeg istraživanja, njegove zaštite i prezentacije. S druge pak strane, podnaslovom Razotkrivanje slojeva simbolički se naznačila koncepcija izložbe koja uz kratki historijat istraživanja u cijelosti prezentira povijesni kontinuitet života na Bribiru od prapovijesti do kasnoga srednjeg vijeka.

Osnovica izložbe arheološki je materijal, pronađen stoljetnim naporima generacija arheologa, a arheološki materijal bribirskoga srednjovjekovnog sloja predstavljen je u širem povijesnom kontekstu, putem prvorazrednih pisanih povijesnih izvora te likovnih i umjetničkih djela, od kojih je dio po prvi put izložen na takav način da tvori jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu.

Izložba je otvorena u Hrvatskom povijesnom muzeju 21. studenog 2019. godine no njezino planirano trajanje prekinuo je razorni potres od 22. ožujka 2020. zbog kojega je Hrvatski povijesni muzej do daljnjega zatvoren za javnost.

 

Godišnja nagrada Udruženja hrvatskih ahitekata ‘Bernardo Bernardi’ za 2020. godinu

Za postav izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja 'AKO TEBE ZABORAVIM… – HOLOKAUST U HRVATSKOJ 1941. – 1945. / ZADNJE ODREDIŠTE AUSCHWITZ' Damir Gamulin i Antun Sevšek osvojili su nagradu Udruženja hrvatskih ahitekata ‘Bernardo Bernardi’ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2020. godinu.

 

Počasno priznanje - Zgraf 10

Međunarodni žiri u sastavu Keiko Hirano (Japan), Isaci Mafundikwa (Zimbabve), Djordje Balmazović (Velika Britanija), Betna Shultz (Njemačka) i Nikola Đurek (Hrvatska) dodjelio je ovogodišnje nagrade ZGRAF-a 10. Katalog El Shatt (Marko Šesnić, Goran Turković) – dobio je Počasno priznanje u konkurenciji 513 radova iz 23 zemlje na međunarodnoj izložbi dizajna ZGRAF 10.

 

Godišnja nagrada HMD-a 2007.

Godišnja nagrada HMD-a za 2007. godinu dodijeljena je autorskom timu Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu za izložbeni projekt El Shatt / Zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, Egipat (1944.-1946.) (autorice Nataša Mataušić, Rhea Ivanuš, Snježana Pavičić, Dubravka Peić Čaldarović).

Obrazloženje Nagrade HMD-a uručene su dobitnicima na prigodnoj svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 16. svibnja 2008. u 12,30 sati. Nagrade je dodijelio Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada HMD-a u sastavu: dr. sc. Vesna Girardi Jurkić, predsjednica Ocjenjivačkog suda, dr. sc. Žarka Vujić, Željka Kolveshi, prof. i Dora Bošković, prof., na temelju javno provedenog natječaja za dodjelu nagrada HMD-a na sjednici održanoj 8. 5. 2008. godine.

 

 

Nagrade Awards

Dokumenti


Na vrh