Povijest muzeja

 

Hrvatski povijesni muzej razvio se iz nekadašnjeg Narodnog muzeja, utemeljenog u Zagrebu 1846. Nakon nekoliko premještanja, Muzej je 1959. g. kao privremeno riješenje smješten u gornjogradsku palaču u Matoševoj 9. Palača se vrlo brzo pokazala pretijesnom za pohranu i izlaganje muzejske građe, što je jedan od razloga da Muzej nije realizirao stalni postav.
Godine 1991. donesena je odluka o spajanju Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske (osnovanog 1945. g. sa zadaćom da prikuplja dokumente iz narodno-oslobodilačke borbe) u jedinstvenu muzejsku ustanovu pod nazivom Hrvatski povijesni muzej. 
Hrvatski povijesni muzej posjeduje građu koja je od osobitog značaja za Republiku Hrvatsku i danas je matična muzejska institucija prve razine za sve povijesne muzeje i povijesne zbirke u okviru Mreže muzeja Republike Hrvatske.

Palača
Muzej je smješten u reprezentativnoj baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch na Gornjem gradu, sagrađenoj potkraj 18. stoljeća. Palača je tijekom prošlosti često mijenjala vlasnike i stanare te je bila odraz društvenog i materijalnog stanja velikaških obitelji. Nakon Oršića palaču su posjedovale barunske obitelji Kulmer te potom Rauch iz čijeg je vremena sačuvana njezina unutrašnjost.  Nakon što je od posljednjih privatnih vlasnika grad Zagreb kupio palaču 30-tih godina 20. st., ona je postala sjedištem zagrebačkih gradonačelnika. Palača je 1959., kao privremeno rješenje, dodijeljena Povijesnom muzeju Hrvatske.

Uskoro muzej na novoj lokaciji
U srpnju 2007. godine Vlada Republike Hrvatske osigurala je trajni smještaj Hrvatskoga povijesnog muzeja, kupnjom zgrade bivše Tvornice duhana Zagreb, zaštićenog kulturnog dobra vrijedne industrijske arhitekture. U tijeku su radovi preuređenja tvorničkog kompleksa kako bi se ispunili svi standardi potrebni za funkcioniranje muzeja.  Tako će Muzej prvi put u povijesti svog djelovanja ući u prostor primjeren njegovu poslanju i pred najvećim je stručnim izazovom realizacije stalnog postava – suvremene muzeološke prezentacije znanja o hrvatskoj prošlosti.

Do preseljenja muzeja na novu lokaciju i ostvarenja stalnog postava pogledajte naše povremene povijesne izložbe u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch.

Sadašnja lokacija Hrvatskog povijesnog muzeja - barokna palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch

Dokumenti

Foto galerija: HPM - Palača Vojković-Oršić-Kulmer-RauchNa vrh