Knjižnica Hrvatskog povijesnog muzeja specijalna je knjižnica poluotvorenog tipa koja svojim fondom i uslugama prvenstveno podržava osnovne djelatnosti i poslanje Hrvatskog povijesnog muzeja, te je u funkciji podrške stručnom i znanstvenom radu muzejskog osoblja.

Osnivanje Knjižnice vezano je uz početke djelatnosti Narodnog muzeja 1846. godine. Nakon niza selidbi i podjela muzejska je Knjižnica dobila svoje prostore 1959. godine na današnjoj lokaciji u zgradi u Matoševoj 9, u sklopu Hrvatskog povijesnog muzeja.

Knjižnični fond, koji danas broji preko 30.000 naslova, tematski pokriva sve zbirke i odjele HPM-a, a čine ga knjige, časopisi, priručnici, aukcijski katalozi te katalozi izložbi i stalnih postava muzeja i  ostalih srodnih ustanova s kojima Knjižnica ima dugogodišnju razmjenu publikacija. Godišnje se fond Knjižnice povećava za otprilike 200 naslova, manjim dijelom kupnjom i pretplatom, većim dijelom kroz sustav razmjene publikacija i darovanjima, te imajući u vidu stručne, znanstvene, obrazovne i informativne potrebe i zahtjeve stručnih djelatnika Hrvatskog povijesnog muzeja. 

Knjižnične usluge namijenjene su prvenstveno stručnim djelatnicima Muzeja, ali su dostupne i vanjskim korisnicima. Radno vrijeme knjižnice za vanjske korisnike: utorak, srijeda i četvrtak od 9:00 do 14:00 uz obaveznu najavu na tel. 01/4851900 ili mailom na  m.mladinov@hismus.hr .

2019. godine Knjižnica je, zajedno sa Informacijsko – dokumentacijskim odjelom, realizirala projekt digitalizacije i objava nedostupnih publikacija Hrvatskog povijesnog muzeja. Publikacije su dostupne na http://www.hismus.hr/hr/odjeli/knjiznica/projekt-digitalizacije-i-objav/

Info:

Maja Mladinov, diplomirana knjižničarka

01/4851900

Dokumenti


Na vrh