7 IZLOŽBI • 7 DANA • 7 HRVATSKIH VELIKANA

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
18. svibnja 2020.

TEMA
Muzeji za jednakost: različitost i uključivost

DOGAĐANJE
7 izložbi • 7 dana • 7 hrvatskih velikana

ORGANIZATOR
Hrvatski povijesni muzej

MJESTO DOGAĐANJA
• Mrežne stranice Hrvatskog povijesnog muzeja
www.hismus.hr
• Facebook stranica Hrvatskog povijesnog muzeja
www.facebook.com/HISMUS.zagreb/

VRIJEME DOGAĐANJA
11. - 18. svibnja 2020.

 

Naš muzej ili „najljepša barokna palača“ na Gornjem gradu, kako su ga nazivali, nije pošteđen u nedavnom potresu – dobio je crvenu oznaku – NEUPORABLJIVO. Međutim, bez obzira na posljedice izazvane potresom i mjere predostrožnosti tijekom epidemije koronavirusa mi se i dalje trudimo biti dostupni Vama – našim posjetiteljima.
 
Zato smo za obilježavanje Međunarodnog dana Muzeja 2020. osmislili virtualni program kroz koji biste se Vi, naši virtualni posjetitelji, osjećali uključeno u naš raznoliki virtualni muzejski svijet – na 7 izložbi kroz 7 dana krenut ćete u potragu za 7 hrvatskih velikana.
 
Od 11. do 17. svibnja 2020. na Facebook stranici muzeja objavljivat ćemo po jednu objavu dnevno – svaki dan točno u 12 h. Ta objava upućivat će Vas, naše virtualne posjetitelje na raznovrsne izložbe na našim mrežnim stranicama, na kojima se unutar postava krije po jedan hrvatski velikan. Važno je napomenuti da je za maštovite i duhovite ilustracije hrvatskih velikana zaslužan Milan Trenc, svima poznat kao pisac i ilustrator dječje knjige „Noć u muzeju“ po kojoj je snimljen istoimeni holivudski blockbuster.
 
Vaš zadatak je detektivski – trebate pregledati galeriju likovnog postava izložbe koju smo taj dan podijelili na Facebook stranici Muzeja i što prije pronaći hrvatskog velikana koji se 'šeta' po izložbi. Nakon što ga pronađete trebate u Facebook inbox Muzeja poslati njegovo ime.
 
Nakon 7 dana, na Međunarodni dan muzeja (18. svibnja 2020.), onaj posjetitelj koji je najbrže poslao imena svih 7 velikana u Facebook inbox Muzeja, bit će proglašen za pobjednika te će od Muzeja dobiti poklon paket iznenađenja.
 
Ovim putem želimo ukazati na raznovrsne izložbe i značaj tema koje je Hrvatski povijesni muzej do sada prezentirao u Palači Muzeja te gostujući u Hrvatskoj i izvan njenih granica. Ujedno, tu je i stalni postav Memorijalnog muzeja Ivana Gorana Kovačića koji će od sada biti jedini dostupan javnosti. Izložbe održavane u Palači, prezentirat ćemo na svojim mrežnim stranicama – stvarajući nove i podsjećajući Vas na neke stare sadržaje.
 
Nadamo se da ćete prihvatiti naš poziv i uključiti se u potragu za hrvatskim velikanima. Izazov počinje u ponedjeljak, 11. svibnja – vidimo se na Facebook stranici Hrvatskog povijesnog muzeja!
 
P.S. Nadamo se, da se u što skorije vrijeme vidimo i u Muzeju!!!Na vrh