„Pod repom na Jelačić placu“


Pedagoški program - muzejska akcija 

„Pod repom na Jelačić placu“ // 150 godina od postavljanja spomenika banu Josipu Jelačiću u Zagrebu 16. prosinca 1866. godine
 

Mjesto održavanja: Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9, Zagreb
Vrijeme održavanja: 12.-18. prosinca 2016.

Autor makete: Berislav Brajković, akademski kipar

Osoba za kontakt: Nikolina Mađar, muzejska pedagoginja (n.madar@hismus.hr)

_____________________________

Svečano otkriće spomenika banu Josipu Jelačiću bilo je upriličeno u nedjelju 16. prosinca 1866. godine. Novine „Pozor“ (kasnije Obzor) ovu su osobitu prigodu popratile riječima:

„Narod podignu hrvatskomu banu a ne austrijskom generalu spomenik,
banu kakav je bio god. 1848.“

Izlaganjem makete Trga bana Josipa Jelačića želimo podsjetiti naše cijenjene posjetiteljice i posjetitelje da se izgled Trga mijenjao, stare su kuće ustupile mjesto novim i većim zgradama, mijenjale su se i proporcije Trga, posebice nakon razornog potresa (1880.). Naš vjerni model, izrađen u smanjenom mjerilu i s puno detalja, predstavlja Trg kakav je bio krajem 19. stoljeća.

Konjanički kip bana Josipa Jelačića s isukanom sabljom bio je prvotno okrenut prema sjeveru, u pravcu Mađarske. Politički gledano, podignut je u posljednji trenutak, prije sklapanja Austro-ugarske nagodbe. Od tada se uz spomenik i na Trgu zbivaju javna okupljanja, iskazuje nezadovoljstvo i demonstrira protiv režimâ.

Javni prostor Trga i spomenik banu ušli su i u sferu privatnoga života Zagrepčana. Desetljećima su se „rendesi“ dogovarali „pod repom“, a nakon što je konjanički kip uklonjen, prazninu središnje točke u memoriji zajednice, donekle i znatno kasnije, zamijenio je „čvenk pod vurom“.

Što se dogodilo sa spomenikom? Ovaj simbol hrvatskoga prkosa i borbe za slobodu uklonjen je iz ideoloških razloga pod okriljem noći sa 25. na 26. srpanj 1947. godine.

Jedan od prvih poteza demokratski izabrane vlasti bilo je vraćanje spomenika i imena središnjem zagrebačkom trgu. Spomenik je vraćen nakon 43 godine i svečano otkriven na banov rođendan 16. listopada 1990. godine, okrenut prema jugu!


Na vrh