"Banu u čast" / 2011.

Priredba „Banu u čast" održana je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 2011.u 14 i u 18 sati u svečanoj dvorani Hrvatskog povijesnog muzeja.

 

Za bana i banicu Jelačić nastupali su učenici viših razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića, i bivši učenici iste škole (sadašnji gimnazijalci), pod vodstvom učiteljica Karmen Perković i Suzane Ajhner-Starčević.

Predstava je zamišljena kao završna svečanost Akcije "U dodiru s glagoljaškom baštinom" Hrvatskog povijesnog muzeja, Društva prijatelja glagoljice i Udruge Glagoljaška mladež, kao i učenika, mladih glagoljaša dviju osnovnih škola - OŠ I.G. Kovačića i OŠ F. K. Frankopana iz Zagreba.

Priredbom su učenici OŠ I. G. Kovačića predstavili pregled najznačajnijih događaja iz hrvatske prošlosti, od vremena prvih hrvatskih vladara do banovanja Josipa Jelačića. Učenici su u predstavi kroz narativne prikaze, glazbu i glumu na zoran i zanimljiv način prikazali "vremeplov hrvatske povijesti" i ukazali na važnost i ulogu bana Jelačića te svečano obilježili Međunarodni dan muzeja i 152. obljetnicu smrti velikoga hrvatskoga bana (20. svibnja).

Posebni gosti dana bili su „ban Jelačić" u pratnji "banice Sofije" i dvojice "serežana", koji su učenicima pomogli u prikazu uloge i važnosti Josipa Jelačića za hrvatsku povijest do današnjih dana. Nakon predstave, za sve zainteresirane priređeno je besplatno kostimirano vodstvo po izložbi "Uspomene /na/ jednog bana".


Na vrh